Restart Gyumri

Civil Initiative Centre NGO

Ինչն է հետաքրքիր կոկտեյլների մասին.

Կոկտեյլները տարբեր են՝ կաթնային, ալկոհոլային և ոչ ալկոհոլային։ Նրանք խմում են խնջույքների ժամանակ կամ ամեն օր՝ նույնիսկ չկասկածելով, թե որքան հետաքրքիր բաներ կարելի է պատմել իրենց մասին։
Կոկտեյլների առաջին հովանոցները պարունակում էին փոքրիկ մատյաններ, ինչպես չինական թխվածքաբլիթները: Դրանց վրա կանխատեսումներ են գրվել։


Ramboozle կոչվող խմիչքը հայտնի էր Անգլիայում դեռևս 17-րդ դարի կեսերին:
Ռադիումի հիման վրա պատրաստվում էին անսովոր և այժմ վախեցնող խառնուրդներ։ Դրանք կոչվում էին «Ատոմային կոկտեյլներ» և մատուցվում էին հրթիռային շշերի մեջ։ Դրանց հաճախակի օգտագործումը ջերմություն, գլխացավեր էր առաջացրել և հանգեցրել դեպրեսիայի։
Եղել են մարդիկ, ովքեր փորձել են համաշխարհային ռեկորդ սահմանել Գինեսի գրքի համար՝ փորձել են ստեղծել ամենաթանկ կոկտեյլը, որն իր անալոգները չունի։ Գաղափարը ձախողվեց՝ հաճախորդը կրում էր 77 հազար դոլար արժողությամբ շիշ։ ընկել և կոտրել է այն:


Էռնեստ Հեմինգուեյը դարձավ ոչ միայն գրքերի, այլ նաև «Աբսենթ և շամպայն» կամ «Մահ կեսօրին» կոչվող կոկտեյլի հեղինակ։


Այս խմիչքների համաշխարհային մրցույթում պատրաստված կոկտեյլների պաշտոնական ցուցակները հաստատված են Բարմենների միջազգային ասոցիացիայի կողմից։
Կանադայի Յուկոն քաղաքում կա բար, որը մատուցում է Sourtoe Cocktail իրական մարդկային մատներով:
Ծովակալ Էդվարդ Ռասելը 1694 թվականին ստեղծել է կոկտեյլ, որը բաղկացած էր 250 գալոն կոնյակից, այդ քանակության կեսը Մալագան գինուց, 1400 ֆունտ շաքարավազից, 2500 կիտրոնից և 5 ֆունտ մշկընկույզից։
Երկրաշարժ կոկտեյլը հորինել է Թուլուզ Լոտրեքը։ Խմիչքը բաղկացած էր երեք մասից աբսենթից և նույնքան կոնյակից։ Այն մատուցվում էր գինու բաժակներով։
Ուինսթոն Չերչիլը մի անգամ ասել է, որ ջինն ու տոնիկը փրկել են ավելի շատ անգլիացիների կյանքեր և մտքեր, քան կայսրության բոլոր բժիշկները: Պատճառը պարզ է՝ ըմպելիքն օգնում է պայքարել մալարիայի դեմ։
1861 թվականին բարմեններից մեկը հորինել է Black Velvet կոկտեյլը, որը բաղկացած էր Գինեսի շերտով պատված փրփրուն գինուց։ Խմիչքը խորհրդանշել է Վիկտորիա թագուհու մահացած ամուսնու՝ արքայազն Ալբերտի վիշտը։ Կոկտեյլի վերին մասը նշանակում էր սգավորի սգո վիրակապը։
Կեսար կոկտեյլը հայտնի է միայն Կանադայում: Այն օղու և կլամատի (կաթնային արգանակ և լոլիկի հյութ) խառնուրդ է։
Margarita-ի նախակարապետը Կոնյակ Դեյզին էր՝ ցիտրուսային հյութի և կոնյակի խառնուրդ: Իսպաներենում Մարգարիտան հնչում է որպես Դեյզի:


«Պտուտակահանը» հորինել են պարսիկ նավթագործները 1920-ականներին։ Աշխատողները, ովքեր հեղուկը խառնելու գդալ չունեին, ստիպված էին պտուտակահաններ օգտագործել։
Մարտինիի վրա հիմնված կոկտեյլները խառնվում են, իսկ ցնցված խմիչքներն արդեն Բրատֆորդ են: Ուստի Բոնդը լավ կանի բարմեններին մատնանշեր, որ իր պատվերը սխալ է պատրաստվել։
Արգելքի ժամանակ մեղրը և մրգահյութերը ծառայում էին որպես քողարկում ցածրորակ լիկյորների համար: Նման խմիչքները հիանալի կերպով փրկվում են հանկարծակի ստուգումներից։

Spread the love